Selecteer een pagina

Wie mij een beetje kent weet dat muziek maken een onderdeel van mijn leven is. Ik speel zelf sopraan saxofoon en zit samen met mijn man bij een fanfare. Vorig jaar is onze dochter begonnen met saxofoon spelen. En ik moet zeggen, dat doet ze heel aardig. En sinds kort zit onze zoon op drumles. Dus er worden flink wat vrolijke noten gespeeld bij ons thuis.

Dissonant
Het sprak mij dan ook erg aan toen ik werd benaderd voor een zakelijke mediation in de muziekwereld. En daarbij werd een aansprekende metafoor gebruikt voor de mediation. Zij vergeleken mediation met een dissonante toon. Dissonant is de muziekterm voor twee of meer noten die samen niet prettig klinken, ze ‘wringen’. Een dissonant is het tegenovergestelde van een consonant; een samenklank die juist heel goed in het gehoor ligt. Dissonanten zorgen voor spanning in de muziek: de samenklank moet ‘oplossen’ naar een consonant om die spanning weg te nemen.
De vergelijking met mediation vond ik erg treffend. Daar heb je twee partijen die met elkaar wringen. Maar door goed te luisteren, kunnen ze er voor zorgen dat er een samenklank komt.

Dirigeren
En laat ik de metafoor even verder trekken en een mediator met een dirigent vergelijken. Een mediator staat net als een dirigent naast de partijen. Een dirigent kan niet het muziekstuk spelen voor de muziekkanten. Dat moeten zij zelf doen. Wel kan de dirigent er voor zorgen dat de partijen hetzelfde ritme en volume spelen, zodat er samenspel wordt gecreëerd en misschien wel een heel mooi muziekstuk wordt gespeeld. Zo geldt het ook voor een mediator. Hij/zij kan het probleem niet voor de partijen oplossen, maar kan wel hulp bieden zodat de partijen tot een oplossing komen.

Muziek
Muziek is er in zoveel verschillende smaken, net als mensen. Dus soms wil het wel eens niet prettig samen klinken. Met het vooruitzicht op de vakantieperiode hoop ik dat er voor iedereen vrolijke noten op de zang staan en dat het een mooi samenklinkend geheel wordt. Ik wens je een fijne vakantieperiode toe!

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden