Selecteer een pagina

Kent u het nummer van Marco Borsato uit 1997 nog? Waarin hij zingt over hoe moeilijk hij het vindt om de waarheid te vertellen aan zijn vriendin, Daphne Dekkers in de clip. Maar wat is de waarheid?

Eigen waarheid
In het geval van Marco Borsato is de waarheid dat de relatie niet goed meer loopt, dat hij ongelukkig is en dat hij een einde wil maken aan de relatie. Hij weet niet hoe hij dit moet vertellen omdat hij ziet dat Daphne heel gelukkig is. Want in het geval van Daphne ligt de situatie heel anders. Als je de clip bekijkt, lijkt zij erg gelukkig met hem. Ik kan mij zo voorstellen dat haar waarheid bestaat uit een gelukkige relatie, dat ze veel plezier beleeft aan haar tijd samen met haar vriend. Een waarheid waarin zij droomt van een lang en gelukkig leven samen met Marco, misschien wel een sprookjeshuwelijk met huisje, boompje en een beesje. Dus wie spreekt nu de waarheid?

Beiden geven ze hun eigen versie van de waarheid, maar die versies wijken duidelijk ver van elkaar af. Dus al maak je hetzelfde mee, dan nog kun je een heel verschillend beeld hebben van wat je samen hebt meegemaakt. Dat hangt onder andere af in welk perspectief je het ziet, maar ook je reverentiekader speelt hierbij een rol.

Geen zoektocht naar de waarheid
In een conflict gebeurt dit ook. Beide partijen hebben hetzelfde meegemaakt, maar door de verschillende perspectieven kunnen partijen verschillende waarheden hebben. En alles wat er daarna gebeurt maakt dat de waarheid van de partijen verder uit elkaar ligt. In ieder geval, als er niet meer gecommuniceerd wordt. De ene partij wil niet meer luisteren naar de waarheid van de andere partij en visa versa. De verschillen worden groter en de beelden van de waarheid wijken verder uit elkaar omdat er steeds meer onbegrip heerst.

In een mediationtraject zoeken we niet naar de waarheid. Als mediator maakt het mij niet uit wat de waarheid is. Wel wordt de gelegenheid geboden om beide kanten van de waarheid te vertellen. En wat nog belangrijker is, er wordt naar beide kanten van de waarheid geluisterd. Op die manier krijgen beide partijen te horen wat er in het perspectief van de andere kant wordt beleefd. Daarmee wordt er een weg geboden naar een oplossing van het conflict.

…. en dat is de waarheid.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden