Selecteer een pagina

Het is een vrijdagmiddag. Mijn dochter is gezellig aan het spelen met een vriendinnetje en ik geniet van een rustig momentje op de bank. Maar opeens valt het stil. He, de kinderen hebben blijkbaar een onenigheid, mijn rustig momentje is voorbij. Want, wat is er aan de hand? Ze willen een filmpje maken, waarbij de een het filmpje wil afsluiten met de handen in de vorm van een hartje en de ander niet. Ze hebben beide een standpunt ingenomen en komen er samen niet uit.

Standpunt
Wanneer je in discussie bent, neem je al snel een standpunt in. Of te wel, een zienswijze of een gezichtspunt. Letterlijk genomen is een standpunt de plek waar je staat, zit of ligt en van waaruit je iets kunt zien. Wat betekent dat je een ander standpunt in kunt nemen als je op een andere plek ‘staat, zit of ligt’. Dat is vaak de plek van de ander, die het van een heel andere hoek bekijkt en dus een ander standpunt in heeft genomen. Door beide een standpunt in te nemen raak je al snel in een impasse. Beide partijen kunnen en/of willen niet aan de eis/ het standpunt van de andere partij toegeven. Er lijkt geen uitweg. Of zoals bij mijn dochter: het valt stil.

Belangen
In een mediationtraject proberen we de belangen achter de standpunten te achterhalen. Waar gaat het daadwerkelijk om. Of zoals de Van Dale het omschrijft: ‘iets dat iemand raakt doordat zijn voordeel ermee gemoeid is’. Als ik even doorvraag bij mijn dochter en haar vriendin, blijkt wat de belangen van de meisjes zijn. De een wil graag het hartje laten zien om hun vriendschap te tonen. De ander wil geen hartje laten zien om vriendschappen met andere meisjes te behouden (ze wil de gevoelens van andere meisjes niet kwetsen). Een belang moet uit de volgende elementen bestaan:

  • ze zijn immaterieel van aard;
  • werkbaar (voldoende concreet);
  • positief;
  • nastreefbaar;
  • een doel.

Wanneer het belang boven tafel komt, biedt dit veel meer mogelijkheden. Het eerst ingenomen standpunt is een van de optie die een oplossing bied voor het behartigen van het belang. Maar daarnaast zijn er vaak nog veel meer mogelijkheden die een oplossing kunnen bieden. In het geval van mijn dochter zijn er veel andere mogelijkheden om te laten zijn dat ze BFF zijn zonder dat gevoelens worden gekwetst. En is de stap naar een oplossing genomen nu ze weten wat het belang achter het standpunt is.

Mediation
In een mediationtraject is het belang zoeken achter het standpunt een deel van het proces dat wordt doorlopen. In het begin zitten beide partijen met een standpunt aan tafel. Na het stellen van vragen van de mediator en andere interventies, komt het belang boven tafel. En dit biedt veel mogelijkheden om samen tot een vaak verassende oplossing te komen.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden