Ik heb afgelopen zomer weer heel wat uurtjes in onze tuin doorgebracht. Weinig om te luieren, maar juist om de tuin mooi te houden. En toen ik weer eens een avond bezig was met onkruid wieden, kwam in gedachten de vergelijking met een conflict naar boven.
Tuinarchitect
Toen wij destijds in ons huis kwamen wonen, heeft een tuinarchitect een tuinontwerp gemaakt. Ik moet zeggen dat het naar mijn idee goed is gelukt. Maar de tuin is niet meer helemaal zoals het oorspronkelijk plan. Bepaalde ideeën hebben we uitgevoerd en ook ons best gedaan om het bij te houden, maar op de één of andere manier lukte het niet. Dus hebben we op die aspecten het plan aangepast.
Ook bij een conflict loopt het niet altijd zoals je het in gedachten hebt. Je kunt meerdere gesprekken voeren en je best doen om het ‘onkruid’ te verwijderen, maar soms moet je ook meegaan in hoe het proces loopt. En dan lost het conflict zich op een andere manier op. Juist doordat je als mediator niet met de oplossing mengt, wordt die oplossing des te passender.
Heermoes
Ook ben ik (nog steeds) bezig geweest om het heermoes te verwijderen. Wat is dat een hardnekkige plant! Wat ik ook doe, het komt telkens terug. En dat gebeurt ook wel in een mediationgesprek. Wanneer ik het idee heb dat het onderwerp besproken en ook uitgesproken is, komt het soms toch keer op keer weer terug. Duidelijk een teken dat er nog iets mee moet gebeuren. En dat het onderwerp voor (één van) de partijen nog niet afgerond is. Hier moet aandacht aan besteed worden, anders komt het net als de heermoes telkens weer terug.
Groeien
Maar al met al is door mijn aandacht de tuin in de loop van de jaren er heel wat mooier op geworden. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook bij een conflict is het verstandig om het gesprek aan te gaan en het ‘onkruid’ te wieden. Wie weet wat voor mooie ‘tuin’ daar uiteindelijk uit voorkomt. Ik heb er ervaring mee, dus help je graag.
En als iemand een oplossing heeft voor het permanent verwijderen van Heermoes, dan hoor ik die graag.