Selecteer een pagina

Een tijdje geleden heb ik de opdracht gekregen te helpen bij een bedrijfsopvolging van een familiebedrijf. De huidige eigenaren van het familiebedrijf, die ook de ouders in het gezin zijn, komen op een leeftijd dat ze over hun pensioen gaan nadenken. En de kinderen werken al deels mee in het bedrijf en hebben ook interesse om het bedrijf voort te gaan zetten. Maar hoe gaan ze deze weg in waarbij aan zoveel mogelijk van ieders wensen tegemoet wordt gekomen. En daar kwam ik dus in beeld. Want fiscaal en juridisch is er veel te bedenken, maar dan moet eerst wel duidelijk worden wat de wensen zijn.

Driecirkelmodel
In deze situatie heb ik met alle familieleden één op één een gesprek gehad met als basis van het gesprek het driecirkelmodel. Aan de hand van dit model kwamen de onderwerpen eigendom, bedrijf en familie ter sprake. Bij het onderdeel eigendom spraken we over wanneer en in welke verhouding de aandelenoverdracht plaats kon vinden. Bij het onderdeel bedrijf spraken we over de bedrijfsvoering. Over hoe het nu gaat, maar ook wat beter kan. En over wat voor plannen er voor de toekomst zijn.

Het reglement
Wat men vaak vergeet is dat de leden van het gezin naast collega’s ook familie zijn. En dat er in het bedrijf andere regels gelden als in de familiesfeer. En omdat het vaak vergeten wordt, kan het heel goed zijn om een familiereglement op te stellen. Hierin komen gedragsregels, normen en waarden, doelstellingen van de familie met het bedrijf en richtlijnen voor bepaalde activiteiten of beslissingen in vast te liggen. Families stellen een familiereglement op uit een behoefte aan afstemming en duidelijke richtlijnen voor de toekomst.

Een reglement voor de familie kan misschien wat overdreven klinken. Maar alleen het feit dat je bespreekt over wat belangrijk is voor de familie, (wel of niet in combinatie met de bedrijfsvoering) geeft al veel duidelijkheid en daarmee kun je conflicten in de toekomst vermijden. Wil je er meer over weten, dan ga ik graag met je in gesprek.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden