“Ben jij de slechterik of goederik?”, hoor ik mijn zoon aan zijn vriendje vragen. Ze zitten samen voor de lego Ninjago. Lego Ninjago is een spannende legowereld van ninja’s die tegen het kwaad strijden. En voordat mijn zoon en zijn vriendje kunnen gaan spelen bepalen ze onderling de regels van het spel. Als ik het goed begrijp willen ze beide de slechterik spelen. Dat is blijkbaar leuker dan het kwaad te bestrijden en de ‘goederik’ te spelen. “Nou ja”, hoor ik mijn zoon zeggen: ”Het maakt ook niet zoveel uit wie de goederik of slechterik is. Want ook als je de goederik speelt, ben je voor de ander toch de slechterik.” Ik luister met open mond naar deze kinderlijke wijsheid. Want hij heeft helemaal gelijk!
Slechterik
Dit gaat dan over een fantasiewereld, maar in de echte wereld werkt het ook zo. Als twee partijen in een conflict zijn met elkaar, interpreteren ze alles van de ander vanuit hun eigen gezichtsveld. En die is door het conflict vaak zo verkleurd dat alles wat de ander doet negatief wordt opgevat. Al wordt iets positief bedoeld, dan komt het door het conflict vaak negatief over. Dus in de ogen van de tegenpartij ben je een ‘slechterik’.
Goed bedoelde initiatieven
En laten we eerlijk zijn, vaak zijn de handelingen juist goed bedoeld. Men handelt vaak met de intentie het beter te maken, want men heeft zelf ook last van het conflict. Daardoor zullen ze niet iets expres gaan doen om het conflict groter te maken, omdat ze daar zelf ook onder lijden. Beide partijen willen vaak niets liever dan dat het conflict wordt opgelost.
Escalatietrap van Glasl
Alleen in de situatie dat het conflict zover is geëscaleerd dat men ten koste van alles wil dat de ander verliest en men dus helemaal onder aan de escalatietrap staat (lees hier mijn blog over de escalatietrap van Glasl), kunnen de intenties minder zuiver zijn. Maar voordat men dát punt bereikt, zijn er al heel wat goedbedoelde initiatieven geweest die waarschijnlijk door de andere partij verkeerd zijn opgevat.
Mediation
Om ervoor te zorgen dat beide partijen als ‘goederikken’ worden gezien, kan een mediator hulp bieden. Om samen met de mediator in gesprek te gaan kan er een toelichting worden gegeven op de gedane acties. Ook kan de andere partij aangeven hoe zij het hebben opgevat. Door de mediator wordt naar beide kanten geluisterd en dat kan een heel ander beeld geven van de ‘slechterik’.
Hoe het spel van mijn zoon en zijn vriendje afliep? Ze waren beide de slechterik. Maar niet in mijn ogen. In mijn ogen waren het twee ‘goederikken’ omdat ze hun ‘conflict’ zo vredig hebben opgelost!