Selecteer een pagina

Mediation wordt steeds vaker ingezet bij het oplossen van conflicten. Zo is mediation bij echtscheiding een gebruikelijke manier om samen tot afspraken te komen. Ook bij arbeidsconflicten is mediation niet ongewoon meer. Bij de zakelijke conflicten zie ik dat mediation nog niet een middel is dat regelmatig ingezet wordt. En dat terwijl er veel voordelen aan mediation zitten. Ik wil jullie daarom graag meenemen in een mediation waar één van de voordelen heel zichtbaar was.

In deze mediation ging het om twee mannen die samen een onderneming hadden. Na een jarenlange samenwerking kwamen ze tot de conclusie dat ze de onderneming niet meer samen wilden voortzetten. De karakters waren te verschillend en na  vele aanpassingen en concessies van beide kanten, was de koek op. Hoewel ze nog wel ‘on speaking terms’ waren, vroegen ze mijn hulp als mediator.

Om tot de oplossing te komen die voor beide partijen het beste is, spreek ik met partijen af dat ze, tijdens het mediationtraject, altijd op gemaakte afspraken terug mogen komen. Op die manier kunnen ze gezamenlijk onderzoeken of een besproken voorstel bij hun past of niet. Ook kunnen ze er tussen de mediationgesprekken door over nadenken of wat er is afgesproken daadwerkelijk is wat ze willen.Deze afspraak is ook met de twee ondernemers gemaakt. Na een aantal gesprekken waren partijen zover om de onderneming op te splitsen waarbij beide partijen een onderdeel van de onderneming zouden gaan voortzetten. Bijna alles was besproken en beslist, toen één van de partijen aangaf dat hij eigenlijk wel door had dat dit geen ideale situatie was voor hun beiden. Hij vond dat het opsplitsen van de onderneming geen wenselijke situatie was en voelde zich niet blij met de toekomst die een ‘halve’ onderneming hem gaf. Hij had er lang over nagedacht en had besloten dat zijn toekomst in het buitenland lag en dat zijn zakelijk partner beter alleen de onderneming voort kon zetten.

Wat een verassende wending van de mediation! Geheel onverwachts een totaal andere oplossing! Maar wel de oplossing waardoor ik twee zeer tevreden partijen aan tafel had zitten met een hoge gunfactor naar elkaar. En ik was zeker niet minder blij, omdat de oplossing er was gekomen die bij hun paste. Ik weet zeker dat als er geen mediationgesprekken waren geweest, deze oplossing niet op tafel was gekomen. Men zou steeds meer vastzitten in het eigen denkpatroon en elkaar steeds minder gunnen. Waarschijnlijk zou er ook dan wel een oplossing komen, maar zeker geen oplossing waarbij ze beide zo tevreden mee waren en waarmee ze de zakelijke relatie op een positieve manier kunnen afsluiten. Wat fijn dat ik daaraan heb mogen bijdragen.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden