Selecteer een pagina


Tijdens onze vakantie gaan wij, zoals waarschijnlijk elke toerist, bezienswaardigheden bezoeken. Zo kwamen we tot een bezoek aan de Cuevas del Drach (de grotten van Drach).  Deze grotten heeft het grootste ondergrondse meer van Europa van maar liefst 170 x 30 meter. De grotten zijn ontstaan uit gesteente in een periode van 11 tot 5,3 miljoen jaar geleden. De mediterraanse zee had toen een veel warmer klimaat en het gesteente ontstond door een opeenstapeling van koralen, schelpen en zee-organismen op de zeebodem.

Ondergronds concert
Uniek aan een bezoek van deze grotten is het klassieke concert dat op het ondergrondse meer gegeven wordt door musici die op een gondel over het meer varen. Na een wandeltocht door de grotten van ‘de draak’ van ongeveer 1200 meter, bereik je het meer. Hier is een tribune gebouwd met een uitzicht over het meer in de grotten. Wanneer alle mensen een plek hebben gevonden op de tribune, vertelt men in minstens vier verschillende talen dat het tijdens het concert stil moet zijn en je niet met flitser mag fotograferen. .

Wanneer de stilte uiteindelijk is gecreëerd en de lichten zijn gedimd, zie je in de verte een verlichte roeiboot aankomen.  Op die boot zitten twee violisten en een cellist die een stuk van Bach spelen. De muziek klinkt prachtig in de grotten en wordt langzaam luider als de boot aan komt varen. Tezamen met de verlichte boot in het donker, maakt het een prachtig en indrukwekkend schouwspel. Ik was er letterlijk en figuurlijk stil van.

Stilte
Stilte doet wat met mensen. En dat werd ook daar weer duidelijk. Wij zijn het niet meer gewend om stil te zijn en het geeft ons soms een ongemakkelijk gevoel. Dus al snel kwam het geroezemoes ook hier op gang. Om tien minuten stil te zijn is voor ons niet (meer) natuurlijk. Het onbewuste verlangen om toch te gaan praten is sterk. Hoewel een moment van stilte ons veel rust kan geven.

In een mediationgesprek maak ik graag gebruik van de kracht van stilte. Tijdens het gesprek kan er een moment komen dat men even niet weet wat er gezegd moet worden. In plaats van als mediator het woord te nemen, laat ik de stilte voor wat het is. In de eerste plaats om de partijen de rust te gunnen om alles wat er is gezegd op ze in te laten werken. Tijdens zo’n gesprek wordt er zoveel gezegd dat tijd nodig heeft om een plaats te geven, om daar een reactie op te geven. En daarnaast is het niet altijd aan de mediator om het gesprek weer op gang te brengen, maar zal men na de stilte de behoeft hebben om het woord te nemen.

Een stilte voelt soms ongemakkelijk, maar kan wel veel brengen in een gesprek. Dus al voelt het op zo’n moment misschien onnatuurlijk, geniet van het moment van rust en maak gebruik van de kracht van stilte.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden