Selecteer een pagina

Het begrip vertrouwen wordt makkelijk gebruikt, maar valt lastig te omschrijven. Wel vreemd eigenlijk dat zo’n belangrijk onderwerp zo moeilijk onder te woorden te brengen is. Het fundament van het vertrouwen leg je door de volgende vijf bouwstenen.

  1. Vertrouwen in jezelf, dat je het risico wel kunt nemen, ook al ben je afhankelijk van een ander.
  2. Voldoen aan elkaars verwachtingen.
  3. Rekening houden met elkaar belangen en behoeften.
  4. Beschikken over de capaciteiten die nodig zijn om afspraken na te komen.
  5. De intentie hebben om afspraken na te komen.

Vertrouwen is ook in mediation een belangrijk onderdeel. Het begrip vertrouwen speelt op twee terreinen een rol: het vertrouwen dat de partijen al dan niet in elkaar hebben, maar ook het vertrouwen dat zij in de mediator en de methode hebben.

Vertrouwen in elkaar
Vertrouwen ontstaat door gedrag en interactie. Hoe beter je elkaar kent en hoe meer je elkaars waarden en normen deelt, hoe gemakkelijker het is om elkaar te vertrouwen. In een conflict brokkelt het vertrouwen af en slaat het om in wantrouwen. Men weet niet meer hoe zij het vertrouwen kunnen herstellen omdat men vaak niet weet welke aspecten daarbij een rol spelen. Het is goed om in zo’n situatie na te gaan aan welke bouwstenen gewerkt moet worden. Er zijn drie aspecten die kunnen helpen om het vertrouwen weer op te bouwen; het nakomen van afspraken die afgedwongen kunnen worden, kennis over elkaar en het delen van elkaars waarden en normen.

Vertrouwen in de methode
Bij mediation is autonomie van de deelnemers een belangrijke basiswaarde. Je bepaalt zelf of je een mediation traject ingaat maar ook wie de mediator is. Het vertrouwen in de mediator wordt onder andere opgebouwd door het voldoen aan elkaars verwachtingen. Door een uitleg te geven van het mediationproces en dat proces ook te volgen. Door het vragen van feedback kan de mediator nagaan of genoeg rekening wordt gehouden met elkaars belangen en behoeften en ook of er aan de verwachting wordt voldaan.

Bouwstenen
Mocht je in een situatie terecht komen waarin het vertrouwen is omgeslagen in wantrouwen, kijk dan naar de bouwstenen. Welke bouwsteen zorgt ervoor dat het fundament niet meer overeind blijft? Dan kun je aan dat punt gaan bouwen.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden