Selecteer een pagina

Iemand vertelde mij laatst het verhaal van ‘de olifant en de blinde mannen’. Dit is een beroemde gelijkenis uit India. Ik vond het zo’n beeldend verhaal dat ik het graag met jullie wil delen.

Het verhaal gaat over blinde mannen die tegen verschillende delen van een olifant aanlopen. Elke blinde man schept vervolgens zijn eigen versie van de realiteit, gebaseerd  op zijn eigen beperkte ervaring en perspectief.

Zo staat er een man bij de flank van de olifant en vertelde dat het beest wel een muur lijkt. De tweede man voelt aan de slagtand en roept dat de olifant rond en scherp is. De derde staat bij de slurf en zegt dat de olifant op een slang lijkt. De vierde man voelt aan de knie van de olifant en weet zeker dat de olifant een boom is. De vijfde man raakt toevallig het oor van de olifant. De olifant lijkt in zijn ogen op een waaier. En de zesde man staat bij de staart van de olifant. De olifant lijkt in zijn ogen op een touw.

Alle mannen hebben een hele andere omschrijving van de olifant en toch spreken ze allemaal de waarheid. Maar al hebben ze allemaal gelijk, toch zien zij het verkeerd. Ze blijven bij hun eigen ideeën zonder die van de ander te kennen. Dit verhaalt laat zien dat je een situatie soms heel anders beleefd dat een ander. Dat het belangrijk is je te verdiepen in de belevingswereld van een ander. En dat het totaal beeld soms heel anders kan zijn nadat je verschillende kanten van een verhaal hoort.

Dat de verhalen soms erg verschillend zijn wil niet zeggen dat iemand niet de waarheid verteld. Ga dan niet op zoek naar de waarheid, maar probeer het verhaal eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Je beeldvorming zal daardoor alleen maar breder worden zodat je er uiteindelijk achter komt hoe een ‘olifant’ er daadwerkelijk uitziet.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden