Selecteer een pagina

De vakantie is voor de meesten van ons weer voorbij. Ik hoop dat je enorm hebt genoten van de vrije tijd en dat je weer opgeladen aan het werk bent gegaan. Ook ik heb genoten van een heerlijke vakantie, die bestond uit veel zon en water en ons geval ook een bezoek aan een pretpark. Met kleine kinderen is dit een avontuur die niet mag ontbreken in de vakantie.

Hara Kiri
Het viel mij dit keer op dat een pretpark twee kanten heeft. Want het kan naast een fantastische beleving ook angstige momenten voor kinderen opleveren. Zo ging ik samen met mijn kinderen van de Hara Kiri, een waterglijbaan waarvan je in een rubberboot afgaat. Klinkt leuk toch? … daar waren de meningen over verdeeld.

Angst
Angst ervaren we als we anticiperen op toekomstig gevaar. Het heeft een beschermende functie. Het behoedt ons voor onbezonnen acties. Angst maakt dat het moeilijk is om aan andere zaken te denken dan hetgeen dat de angst veroorzaakt. Zoals in mijn situatie waar mijn dochter dacht: ik durf hier niet naar beneden!

Geef angst geen macht
Ook in conflictsituaties kan angst een grote rol gaan spelen. Want angst ervaren we ook als we verlies verwachten van iets wat persoonlijk erg belangrijk voor ons is, wanneer ons bestaansrecht of de kern van ons zelfbeeld wordt bedreigt. Of wanneer we weinig controle denken te hebben op datgene wat de dreiging veroorzaakt. En dit zijn aspecten die in een conflict vaak aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een conflict tussen vennoten. Beide partijen kunnen door zo’n conflict hun onderneming (en daarmee misschien ook hun zelfbeeld) kwijt raken. Van dit toekomstbeeld zullen de meeste ondernemers angstig worden. En wat als de angst met je aan de haal gaat. De acties die de angst teweegbrengen, hebben geen positieve invloed op de ontwikkeling van het conflict.

In gesprek
Door met elkaar in gesprek te gaan krijgen de angstgevoelens de aandacht. Door de angst te vermijden, wordt deze namelijk alleen maar groter. Angst wordt minder als je meer weet over wat je bang maakt, maar vooral door het aan te gaan en te verdragen. Dus maak het bespreekbaar! Ik help daar graag bij.

Hoe liep het af bij de Hara Kiri? Bovenop de glijbaan is er het een en ander besproken. Maar aan het eind van de dag was dit de leukste attractie van het gehele park!

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden