Selecteer een pagina

Deze zomer hadden we gezinsuitbreiding. We mochten Tommie namelijk welkom heten in ons gezin. Voor de duidelijkheid: Tommie is een zwarte kater van inmiddels 4 maanden oud. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet gelijk enthousiast was om een kat in huis te nemen. Na bijna 20 jaar voor 2 katten te hebben gezorgd, vond ik het heerlijk even geen rekening te hoeven houden met een huisdier. Maar toen kwam Tommie op ons pad. Deze kleine zwarte kitten was samen met zijn zusje achtergelaten toen hij nog maar een paar weken oud was. Je smelt als je in die kleine oogjes kijkt. En met het idee dat het goed en leuk is voor de kinderen, ben ik redelijk snel overstag gegaan.

De afspraak was dat de kinderen in principe op Tommie zouden passen. Dus zorgen dat er genoeg eten en drinken in de etensbak zit en natuurlijk het verschonen van de kattenbak. Maar, waarschijnlijk heel herkenbaar voor ouders van kleine kinderen met huisdieren, kwam het zorgen voor Tommie al snel op mijn bordje terecht. Ach ja, het zorgen voor een kat kan er ook wel bij.

Wat de kinderen gelijk al voor ogen hadden, was dat ze Tommie uit wilden laten als hij wat ouder was en naar buiten mag. Dus er moest een tuigje voor de kat komen. Ze konden niet wachten om met Tommie naar buiten te gaan. Wonder boven wonder lukte het om de kat het tuigje om te doen. Maar toen kwam het moeilijkste deel, namelijk gaan wandelen met Tommie. Want eenmaal buiten had de kat andere ideeën en was hij toch niet zo blij met het tuigje. Hij bleef staan waar stond en ging niet mee wandelen. Hij was lekker eigenwijs en wilde op zijn eigen benen staan en zijn eigen route bepalen. Hoe meer de kinderen aan het tuigje trokken of zijn naam riepen, hoe minder beweging er in de kat zat.

Deze blog gaat over een kat, maar bij mensen is het net zo. We willen zelf bepalen wat we gaan doen en vinden onze autonomie erg belangrijk. Juist als we zelf bepalen wat we gaan doen, staan we volledig achter die beslissing. In mediation is de autonomie ook erg belangrijk. Er is niet een derde partij aanwezig die bepaalt hoe het conflict opgelost moet worden, dat doen de partijen zelf. En dat maakt de oplossing van het conflict ook zo sterk. Doordat je zelf de oplossing bedenkt, blijf je niet zoals onze kat op je plek zitten, maar ga je verder. Hierdoor kun je het conflict achter je laten en kun je weer naar de toekomst kijken.

Mocht je in een conflict terecht zijn gekomen, dan help ik je graag. Ik doe je geen ‘tuigje’ om, maar help zoeken naar de oplossing die de partijen het beste vinden. En waar daardoor de kans van slagen het grootst is.

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden