Selecteer een pagina

De blinde mannen en de olifant

Iemand vertelde mij laatst het verhaal van ‘de olifant en de drie blinde mannen’. Dit is een beroemde gelijkenis uit India. Ik vond het zo’n beeldend verhaal dat ik het graag met jullie wil delen. Het verhaal gaat over blinde mannen die tegen verschillende delen van...

Lees meer

Het samenwerkingsbeginsel

Het samenwerkingsbeginsel houdt in dat we onze bijdrage aan een gesprek afstemmen op het doel en de richting van het gesprek. We vertrouwen erop dat de ander zich hieraan houdt en wij houden ons er zelf ook aan.

Lees meer

Communicatiemodel

Om meer inzicht te krijgen in de onderlinge communicatie is het communicatiemodel ontwikkeld. Hierin onderscheid men vier aspecten van communicatie, nl het inhoudelijke, het expressieve, het relationele en het appellerende aspect. In elk gesprek dat je voert, komen alle vier aspecten aan bod.

Lees meer

Het Driecirkelmodel

Het driecirkelmodel geeft aan welke positie de betrokken partijen in het familiebedrijf kunnen innemen. Dit geeft inzicht in de diverse belangen.

Lees meer

Beleefdheidstheorie

De onderzoekers Brown en Levinson hebben in het verleden onderzoek gedaan naar het begrip ‘beleefdheid’. Mede hieruit komt de beleefdheidstheorie voort, waarbij zij kijken naar ons taalgebruik op dit gebied. 

Lees meer

Autonomie

Deze zomer hadden we gezinsuitbreiding. We mochten Tommie namelijk welkom heten in ons gezin. Voor de duidelijkheid: Tommie is een zwarte kater van inmiddels 4 maanden oud. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet gelijk enthousiast was om een kat in huis te nemen. Na...

Lees meer

Italië deel 2

Zoals ik in mijn vorige blog al heb geschreven hebben wij deze zomer een paar weken in Italië in de wijnstreek Piëmont doorgebracht. Wat een prachtige omgeving! Hele mooie uitzichten op wijngaarden en met in de verte de alpen. Veel oude kastelen en kerken. Zo hadden...

Lees meer

Italië deel 1

In een mediationgesprek zorg ik er voor dat we bij de gebeurtenissen wat langzamer langs lopen omdat er niet alleen vervelende dingen zijn gebeurd, maar ook mooie. Door het rustig te bespreken hoor je vaak de reden waarom iets is gebeurd en dat kan een mooi verhaal zijn.

Lees meer

Vrolijke noot

Wie mij een beetje kent weet dat muziek maken een onderdeel van mijn leven is. Ik speel zelf sopraan saxofoon en zit samen met mijn man bij een fanfare. Vorig jaar is onze dochter begonnen met saxofoon spelen. En ik moet zeggen, dat doet ze heel aardig. En sinds kort...

Lees meer

Duurzaam contracteren

Een contract dat uitgaat van vertrouwen en gezamenlijkheid vormt de basis van een duurzame en positieve samenwerking. Een relatie die gebaseerd is op wantrouwen is immers geen lang leven beschoren. Eerst goed met elkaar praten over de verwachtingen van een samenwerking alvorens een contract af te sluiten blijkt te leiden tot duurzame contracten. En dat is toch eigenlijk wat we willen als we een contract afsluiten.

Lees meer

specialist in mediation bij zakelijke conflicten

Christie Dijkstra
Mediator

telefoonnummer: 06 27 43 42 10
email: christie@menoar-mediation.nl

IBAN: NL77RABO0332157709
KVK: 71841865
BTW: NL001460308B25

© copyright Menoar Mediation 2018 - heden | Alle rechten voorbehouden